SaYaNg KaMu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik....klik....

Tuesday

Tragedi Tahun Baru...1435H(awal muharram)

Assalammualaikum....
x tau nak cite mcam mana, 2-5  Nov aku blik kampong di N. Sembilan, balik sbb nak bincng majlis tunng adik aku, so aku balik ari Sabtu, dan ambik cuti hari isnin, sbb hari Selasa mmg cti...so baik kite sambungje cuti...pasal majlis tunng tu nantilah aku citelah yer...
 
so pada awal muharram tu, aku nak balik Johor Bahru, esknye hari rabu dah nak naik kejekan...awal pagi tu ayah aku dah beli lauk ayam utk masak tghari b4 aku balik...masa aku, mak, adik dan hubby kat dapur, ayah bagitau banglong nak datng umah...nak buat makan2...so lauk ayam tu ayah soh simpan...aku pun apa lagi, kemaslah umah, mandi awal...sllnye nak zohor baru aku mandi...hehehe....
 
dlm kul 10 lbh dapat panggilan dari k.long aku, isteri banglong, diorang xcident kat simpang jelai...berderau ok...mak aku dah menggigil2 suaranya risaukan diorang...diorang call suh ayah call JPAM...aku smpat call adik aku yag no.2, suh jagan balik dulu, gi kat tempat xcident tu...
 
keluar dari simpang Jelai, x de jgk, simpang Pasir Besar, pun x de, JPAM pun lalu, dalam hati, teruk ke diorang...mmg dah risau, aku pun cuak, ayah aku dh tunggu tepi kat simpang Palong, ikut JPAM tu, sekali tgk kat jalan pasir besar rompin, jalan dah jem...sangt scary, apa terjadik ngan diorang ni....harap xpape...tgk kete kat jalan raya yang terlibat proton saga agak teruk gak kete tu, lps tu kete Honda, kiteorang tercari2 kete diorang rupanya, Allahuakbar...dalam gaung...dalam kete tu tinggal arwahje...anak2 arwah 3 orang dah dibawa naik ke atas, yang bongsu pengsan, terus bawak ke klinik pasir besar,along yg bawak kete, masa tu agak teruk, muka dah berdarah2, sian sangt, mulut x henti2 mengucap...yang no.2 angah, kaki x leh gerak...angah dh nangis2, aku tenangkan angah...k.long aku x pape, cuma luka sikitje...duduk tepi tu, suh kiteorang bawak naik arwah...masa tu, aku xlah xpert arwah dh x de, ingt pengsanje, x terfikir knp JPAM x bawak naik atas...dia ckp kene tunggu yang lbh pakar sahkan...
 
JPAM bawak anak2 diorang, adik aku follow, jemput adik yang bongsu kat klinik bawak gi  klinik kesihatan Gemas...kena ada waris yang ikut JPAM...kat klinik aku malas nak cite...faham2jelah ikut prosedur...mmg lambatlah...lps tu cuti lak...dktr on callkan...yg kiteorang kat tempat kejadian kene tunggu dktr...masa tu dah tenangkan k.long...ayah aku gi kak long ckp banglong dh x de...terus rasa sebak masa tu...mcm x cayaje...diorang xcident msa nk datng umah makayah...lps doktr sahkan, tunggu bomba lak...arwah x pandu masa kejadian, anak sulung yg pandu, tp mmg sjak anak buah aku dpt lessen, dtg umah aku mmg along yang bawak...cuma kali ni dia bawak kete kelisa...kete yang dibeli oleh arwah untuk along sbb dpt masuk U...tu mcm terkilan gak kenapa x bawak kete wish...besar sikit, impak x kuat sngt...tp ajal maut ditangan tuhan kan...mmg k.long aku nmpak reda...

Lps bomba bawa naik arwah ke atas...k.ngah dan anak2 buah aku yg lain bawak smua barang2 yg ada di dalam kete keluar, nmpaklah bahan2 mentah yg nak di masak kat umah makayah aku, sedihnya rsa...kami tunggu trak polis lak...ni mmg lama tunggu...kne tunggu polis dari tampin...bayangkanlah dari umah aku nak ke tampin dkt 1 jam...pukul 2 lbh baru trak polis smpi...anak2 k.long aku dpt tukar ke hsptl kuala pilah...sbb jenazah nak dikebumikan di Kuala Pilah...lagipun senang urusan...adik beradik dekat2...kl bawak segamat, takut kene transfer JB...k.long aku duk kuala lumpur, jauh nak ulang alik...

Jenazah selamat dikebumikan lps solat maghrib...mak dan adik2 aku yang gi Tampin utk post mortem...mmg arwah cedera teruk dikepala...aku dalam kul 6 gerak ke kuala pilah tunggu kat masjid kuala pilah, x bawak balik umah...sbb terlalu ramai sedara mara, pihak kastam yag hadir...rumah arwah maklong aku pun atas bukit, agak payah nak letak kete...



my cousin yg tag kat fb...rasanya kat harian metro pada 6hb November..tp bnyk salah fakta.

Now, anak2 buah aku ni...along dan angah dah keluar dari hospital...angah sian x dapat ambik SPM...along mmg luka teruk di kepala...patah rahang, hidung...haziq yang bongsu, pada mulanya mmg mcam x cedera teruk...rupanya lps scan...mcm2 patah....patah kedua belah peha, bahu...dan darah beku dikepala... sekrang berada di hospital seremban....

keadaan along...tp along sangt kuat...sll post kat fb...mnyatakan perasaan rindu kat arwah ayahnya...
kejadian sbanar masih x berapa pasti, walaupun masa ditmpat kejadian, ada yg bercerita...tp x fokuslah...masing2 dah sedih...


 

5 comments:

attyfir said...

Ya allah ..sedih kty baca entry ni
semoga arwah abg long ditmptkan dikalangan org2 yg beriman ..

semoga seluruh keluarga erienz dan kaklong tabah menghadapi dugaan.amen

norey said...

Al-Fatihah...semoga tabah menghadapi dugaan...

AzieFirdaus Kamarudin said...

Salam takziah kak buat seisi keluarga

aMiYs said...

salam takziah..
Al-Fatihah utk arwah..

eMMe said...

Salam Takziah buat Erienz sekeluarga, terkejut baca kisah ni. moga keluarga tabah dgn dugaan ini...