SaYaNg KaMu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik....klik....

Sunday

Sudah 7 bulan

Assalammualaikum...dah dekat 2 bulan x update kat blog ni...mmg x de mood nak update...now aku dah 7 bulan....alhamdulilah...moga Allah permudahkan segalanya...perubahan aku skrang, pert makin kedepan, kl dulu orang x perasan aku pregnen...alhmaklumlah mmg sebelum ni dah gemuk,mmg orang x nmpklh aku pregnen, ingt lemak2 yang maju kedepan...hehehe... jadik bila masuk 7 bulan ni lah barulah perut aku kedepan ngan jayanya...gambar non adolah...sbb aku x suka bergambar la ni...
 
Masa kandungan aku 6 bulan, aku ada wat ultrasound, tp 2dlah...nak tgk jantina...b4 ni start bulan 12 aku dh beli baju baby sikit2...almaklumlah kenelah beli awal2, senang bajetkan...so baju yg aku beli kebanyakkan lbh kepada bby boylah...no pink...so masa 6 bulan aku scan di klinik biosucinas Bandar Baru Uda doctor bgtau baby girl...beberapa kali doc ckp girl, aku x nmpak yang mana dikatakan girl...dhlah hitam putihkan, padahal aku nak scan 3d4d...tp dia bagi 2d...RM70...huhuhu...x pelah...dan yang paling penting doctor cakap, uri aku dh naik sepenuhnya...alhamdulilah...lain kali scan lagi...bile doc cakap girl...so teruslah cari baju bby girl...punyelah bnyk pilahan...cantik2 lak tu...
so masa kandungan 28 minggu aku kene jumpa doc, sekali minum air gula dan doc KKM nak tgk aku punye uri...dan niat dihati nak ambik kesempatan utk Tanya jantina bby...sekali hampa...mesin scan kat klinik tu blh berbelang2...x dpat nak tgk pun...so laporan placenta Previa (PV) dia refer aku punya scan kat klinik swasta...x pelah doc, redajelah...maybe awal bulan 4 aku nak scan lagi sekali...atau pun tunggu aku pi daftar kat hospital swasta utk bersalin...
 
Kandungan aku masuk 30 minggu, aku checkup lagi pada 11 Mac 2014, almaklumlah dan masuk 7 bulan...so rezab air gula normal... sebelum minum 4.3 lps 2 jam 5.4...alhamdulilah...yg x bestnye berat sentiasa naik...kali ni naik 800gm....now berat aku 82.2kg, mak ai leh tahan berat aku ni...mintak2 setiap kali checkp jangan naik lbh 1kg udahlah....x mo gi klinik ari2 o...
 
sbnarnya bnyk lagi nak cite..tp mood nak menaip dah mula nak menjunam ni...oklah kl rajin aku smbung lagi yer...
 
 
 
 

Monday

5 bulan 3 minggu

Alhamdulilah, cptnya masa berlalu, dah nak masuk 6 bulan sudah, kondisi aku skarng idoklah muntah2, cuma skrang patern tiap nak masuk bulan strusnya aku akan mengalami muntah2 dan pening yang melampau, so kene tidojelah...esknye akan baik sendiri...lps tu, jerawat kat blakang badan ni letaklah minyak apa pun, mmg x kan baiknye..tunggujelah lepas bersalin...

untuk checkup bulan 7/1 hari tu, dahlah masa befday aku lak tu...berat naik dekat 2 kilo...ala hi, x pasal-pasal dalam 2 minggu aku kene checkup 3 kali...10, 14 dan 17hb...nasib baik masa cuti...cek tekanan darah dan air kencingje...tp masa 14hb aku x gi checkup pun...sbb aku melancong emergency ...nanti aku cite...ni naik gara2 yang aku bercuti kat Melaka dan balik umah mak akulah tu...aku kl kat umah mak  jngan cakplah...mmg kejenye makanje....tu naik agaknye...tp bukan bnyk pun cover 4 bulan lpslah yang x naik tu...

so 21hb aku checkup lagi...nasib baik timbang naik 200gm je...dan x kene marah sbb aku x datng ari tu...nampaknye mmg kene kawal makanlah, berat mcam aku ni kene naik 500gmje...huhuhu...

now dh rasa gerakkan bby...suka sangt...hubby bile letak tangan kat pert pun blh rasa...tunggu awal bulan 2 nak gi scan 3d4d, baru best nak membeli barangan bayi kl dah tau jantina...lagipun scan ni utk kite ketahui keadaan bby kat dalam kan...harpan agar bby sihat...jantina x kisah laki ke pempuan...yang penting sihat....


 
agak2 boy or girl????......
 
 
 
 
 

Percutian Mengidam....

Hahaha...poyo giler....tp tulah hakikatnye...nak kita ngidam x lah sngt...kl keje bnyak x de maknanye aku nak bercuti...memandangkan bos aku bercuti lama...aku suh hubby cuti pada hari kamis 2hb ari tu...kiranye percutian x dirancang...mcm dh lama rasanya x tido hotel...last masa family day kat langkawi...aku bukannye nak jenjalan sangt pun...just nak cuti kat hotelje....makan pun berselera...kl duk jb aku x de selera nak makan....hahaha....harap checkup sok berat naik...takut mak berat x naik....

so perbelanjaan kat sana adalah seperti di bawah....tujuan adalah rujukan diri sendiri...almaklumlah percutian bajet ciputje...hubby layankan je kerenah ibu mengandng ni...ni termasuk gak balik ke kampong aku jelai...bercuti sampai hari ahad...

Minyak kereta pergi balik Johor-Melaka-Jelai-Bahau-JB = RM100.00
Tol = kempas = RM2.10 Melaka = RM22.80
Parking = RM4
Lunch = RM35
Hotel = RM150.00 (Tgh Bandar Seri Costa)
Coklat/Air/Chekedis = RM25
Dinner = RM13
Lunch Asam Pedas = RM15

Keseluruhan = RM366.90

Blh tahan gak mahal...tu pun hotel x berapa nak best...bilik kecik...siaran tv astro disekat...benci...aku dapat ria, FOX...yang lain hampeh...brekpes kat hotel..tu pun makanan biasa je...aku dan hubby mmg hampeh sikit jalan2 kat Melaka...nak balik baru perasan hotel yang kiteorang cari...rupanye nak menuju ke klebang...jusco yg besar tu pun x gi...baru tahu kat Melaka sentral...smpai Melaka cuma gi dataran pahlawan dan mahkota paradeje...

makan lak...smpai, makan kat black cnyon...dinner beli kat kedai bawah...ingtkan nak makan ikan bakar kat umbai...tp takut sesat...jadik x gilah...malam, lps makan tgk tv jap...lps tu membuta...perancangan nak jenjalan kat jonker walk ke, naik river cruise ke...tp idoklah...kaki dah penat....

itujelah percutian kononye mengidm...ada satu tmpat lagi...x taulah dapat gi ke x, nak ke camern higlnd...nak makan scone...



Friday

Majlis Pertunangan Adik- last part

Assalammualaikum....episode akhir...nak tunjuk barang2 hantaran dari kedua belah pihak...

 pelamin yg ditempah dari kawan2 adik aku
 
 






 
ni hantaran belah perempuan...kek je x smpat nak snap...
8 smuanye...
 
 




 
oren peach...tema pihak lelaki....