SaYaNg KaMu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik....klik....

Wednesday

8 bulan 3 minggu

Assalammualaikum, lama blog tdk berupdate...now dah nak masuk 9 bulan, mcm2 perkara yang berlaku, checkup 34 minggu hinggalah jumpa dr pakar untuk final untuk normal atau czer...
 
 
Checkup kat KKIA Tebrau di awal usia kandungan 34 minggu, doc dh scan yang kandungan aku breech...o risau rasanye...uri, air ketuban dan bby berada dalam keadaan baik...cuma tulah kepala bby di atas....so doc pun decide utk scan lagi sekali 2 minggu lagi masa kandungan  36 minggu...dan cadangan doc sekiranya kepala baby tidak trun, doc akan tulis surat ke pakar utk pusing...mak ai, apa benda tu...kenelah search kat internet, tgk kat youtube, mak air mengerikan rasanye, trus mcam x nak wat...
dan pada yang sama gak ingtkan mesin scan kat KKIA dah dibetulkan, dan berharap dapat lihat jantina anak...sekali non berharap...mesin tetap berline2...frust aku dan hubby...
 
 
 
minggu dpannye kandungan 35 minggu, checkup lagi, tp ngan nurse jelah, berat badan naik yer 1 kilo lbh, x pasal2 seminggu 3 kali kene wat bp dan check air kencing...okjelah, nak wat camnakan...masa cek perut nurse pun cakap bby still x trun dan mcm susah turun, Rahim awak sempit, kl czer pun sama je jagaannye...kene jaga betul2...oklah...bnyk jugak nurse tu beri perangsang kat aku...
 
 
 
so masa kandungan nak masuk 36 minggu, aku decide stop checkup di KKIA, aku nk daftar bersalin di Hospital Penawar Pandan, sangt dekat ngan umah aku, tp lagi dekat ngan hospiral kerajaan yang terletak belakang umah je Hospital Sultan Ismail (HSI), tp pilihan my hubby nak bersalin di swasta sbb x mau isterinye sakit bersalin padahal bersalin kat mana pn sakit...lagi satu, kl blh nk doc wanitakan...dan yg paling penting x mo jadik bahan uji kaji doc dan nurse2 pelatih...aku ok je, lagi bestkan...
 
 
 
so, aku dan hubby gi  pada 28 April lps waktu kerja...di hospital penawar pandan, kenelah checkup dulukan, doc Tanya ni anak no berapa dah berapa lama kawin, dah doc tu happy sbb aku ckp hampr 8 tahun kawin baru aku pregnen tanpa mkn sebrang ubt, IVF dan lain- lain... ok lps tu doc scan nk tgk kedudukan bby camnakan...sekali scan, bby kepalanya masih di atas...so x do cadagan lain mmg suh czer...dan yg paling x best kat penawar pandan ni x de utk czer, normal ada dan kandungan x de masalah....alahi...terpaksalah ke penawar pasir gudang yang mengambil masa 20-30 minit dr umah aku, kl aku dh terkeluar tandake, dia suh naik ambulans dari pandanje...yelah doc...dan yang paling best masa scan bby tunjukkan muka, alahi terharu giler tgk bby bambamnye dan berat 3.1kg, doc ckp 75% its girl...agaknye dekat 40 minit aku kat dalam, nasib baik x ramaikan, tinggal sorangje lagi ibu mengandung tunggu aku...doc refer kes aku di penawar pasir gudang dgan dr. Habsah keeskkan harinya...ambillah cuti sekerat ari, lps solat zohor kiteorang bertolak dari opis ke hospital...
 
 
 
so 29hb di hospital penawar pasir gudang, sampai lom kul 2ptg lagi..tgk gelapje...waktu rehatkan, nasib baik blh duk kat dalam tu...blhlh join nurse2 ni tido sekali...tp japje dah nak kul 2 kan...dia bukak je lampu, terpegun gak aku...deco English konsep ok...patutlah mahal bayar...jakunjap...mmg selesa, tp time tu, doc ada kes lak...lambatlah tunggu doc, siap bagi kopun minum air jus kat kafe bawah...x pelah dik, malas akk nak trun, jumpa doc dulu baru lega sikit ati ni... kul 3.30 baru doc masuk...aku orang no.2, nasib baik yang first tu x lama sngt...turn aku masuk...friendly giler doc ni...pun sama mcm doc smlam, ucapkan tahniah..terharu...dia ckp kl orang lain x smpai 2 tahun dah serah diri kt doc...aku senyumje...aku reda dan pasrah kl bukan rezeki aku...so scan lagi, still sama kepala bby kat atas...dan bby x tunjuk pun muka dia...sujudje, nmpak tulang belakang, peha, tangan dan bby berat 2.9+ pulak...dan kali ini, bby tunjuk begenye, cnfrm girl...lagi sekali, doc beri penerangan dan memilih tarikh utk bersalin czer...finally 8hb Mei 2014 (Khamis) aku kene czer...so checkup kat sini RM218, kat pandan RM65je...tertelan air liuq...
 
 
ok nanti smbnng balik...after zohor nak checkup last di Penawar Pasir Gudang...
 
 
 
 

Sunday

Sudah 7 bulan

Assalammualaikum...dah dekat 2 bulan x update kat blog ni...mmg x de mood nak update...now aku dah 7 bulan....alhamdulilah...moga Allah permudahkan segalanya...perubahan aku skrang, pert makin kedepan, kl dulu orang x perasan aku pregnen...alhmaklumlah mmg sebelum ni dah gemuk,mmg orang x nmpklh aku pregnen, ingt lemak2 yang maju kedepan...hehehe... jadik bila masuk 7 bulan ni lah barulah perut aku kedepan ngan jayanya...gambar non adolah...sbb aku x suka bergambar la ni...
 
Masa kandungan aku 6 bulan, aku ada wat ultrasound, tp 2dlah...nak tgk jantina...b4 ni start bulan 12 aku dh beli baju baby sikit2...almaklumlah kenelah beli awal2, senang bajetkan...so baju yg aku beli kebanyakkan lbh kepada bby boylah...no pink...so masa 6 bulan aku scan di klinik biosucinas Bandar Baru Uda doctor bgtau baby girl...beberapa kali doc ckp girl, aku x nmpak yang mana dikatakan girl...dhlah hitam putihkan, padahal aku nak scan 3d4d...tp dia bagi 2d...RM70...huhuhu...x pelah...dan yang paling penting doctor cakap, uri aku dh naik sepenuhnya...alhamdulilah...lain kali scan lagi...bile doc cakap girl...so teruslah cari baju bby girl...punyelah bnyk pilahan...cantik2 lak tu...
so masa kandungan 28 minggu aku kene jumpa doc, sekali minum air gula dan doc KKM nak tgk aku punye uri...dan niat dihati nak ambik kesempatan utk Tanya jantina bby...sekali hampa...mesin scan kat klinik tu blh berbelang2...x dpat nak tgk pun...so laporan placenta Previa (PV) dia refer aku punya scan kat klinik swasta...x pelah doc, redajelah...maybe awal bulan 4 aku nak scan lagi sekali...atau pun tunggu aku pi daftar kat hospital swasta utk bersalin...
 
Kandungan aku masuk 30 minggu, aku checkup lagi pada 11 Mac 2014, almaklumlah dan masuk 7 bulan...so rezab air gula normal... sebelum minum 4.3 lps 2 jam 5.4...alhamdulilah...yg x bestnye berat sentiasa naik...kali ni naik 800gm....now berat aku 82.2kg, mak ai leh tahan berat aku ni...mintak2 setiap kali checkp jangan naik lbh 1kg udahlah....x mo gi klinik ari2 o...
 
sbnarnya bnyk lagi nak cite..tp mood nak menaip dah mula nak menjunam ni...oklah kl rajin aku smbung lagi yer...
 
 
 
 

Monday

5 bulan 3 minggu

Alhamdulilah, cptnya masa berlalu, dah nak masuk 6 bulan sudah, kondisi aku skarng idoklah muntah2, cuma skrang patern tiap nak masuk bulan strusnya aku akan mengalami muntah2 dan pening yang melampau, so kene tidojelah...esknye akan baik sendiri...lps tu, jerawat kat blakang badan ni letaklah minyak apa pun, mmg x kan baiknye..tunggujelah lepas bersalin...

untuk checkup bulan 7/1 hari tu, dahlah masa befday aku lak tu...berat naik dekat 2 kilo...ala hi, x pasal-pasal dalam 2 minggu aku kene checkup 3 kali...10, 14 dan 17hb...nasib baik masa cuti...cek tekanan darah dan air kencingje...tp masa 14hb aku x gi checkup pun...sbb aku melancong emergency ...nanti aku cite...ni naik gara2 yang aku bercuti kat Melaka dan balik umah mak akulah tu...aku kl kat umah mak  jngan cakplah...mmg kejenye makanje....tu naik agaknye...tp bukan bnyk pun cover 4 bulan lpslah yang x naik tu...

so 21hb aku checkup lagi...nasib baik timbang naik 200gm je...dan x kene marah sbb aku x datng ari tu...nampaknye mmg kene kawal makanlah, berat mcam aku ni kene naik 500gmje...huhuhu...

now dh rasa gerakkan bby...suka sangt...hubby bile letak tangan kat pert pun blh rasa...tunggu awal bulan 2 nak gi scan 3d4d, baru best nak membeli barangan bayi kl dah tau jantina...lagipun scan ni utk kite ketahui keadaan bby kat dalam kan...harpan agar bby sihat...jantina x kisah laki ke pempuan...yang penting sihat....


 
agak2 boy or girl????......
 
 
 
 
 

Percutian Mengidam....

Hahaha...poyo giler....tp tulah hakikatnye...nak kita ngidam x lah sngt...kl keje bnyak x de maknanye aku nak bercuti...memandangkan bos aku bercuti lama...aku suh hubby cuti pada hari kamis 2hb ari tu...kiranye percutian x dirancang...mcm dh lama rasanya x tido hotel...last masa family day kat langkawi...aku bukannye nak jenjalan sangt pun...just nak cuti kat hotelje....makan pun berselera...kl duk jb aku x de selera nak makan....hahaha....harap checkup sok berat naik...takut mak berat x naik....

so perbelanjaan kat sana adalah seperti di bawah....tujuan adalah rujukan diri sendiri...almaklumlah percutian bajet ciputje...hubby layankan je kerenah ibu mengandng ni...ni termasuk gak balik ke kampong aku jelai...bercuti sampai hari ahad...

Minyak kereta pergi balik Johor-Melaka-Jelai-Bahau-JB = RM100.00
Tol = kempas = RM2.10 Melaka = RM22.80
Parking = RM4
Lunch = RM35
Hotel = RM150.00 (Tgh Bandar Seri Costa)
Coklat/Air/Chekedis = RM25
Dinner = RM13
Lunch Asam Pedas = RM15

Keseluruhan = RM366.90

Blh tahan gak mahal...tu pun hotel x berapa nak best...bilik kecik...siaran tv astro disekat...benci...aku dapat ria, FOX...yang lain hampeh...brekpes kat hotel..tu pun makanan biasa je...aku dan hubby mmg hampeh sikit jalan2 kat Melaka...nak balik baru perasan hotel yang kiteorang cari...rupanye nak menuju ke klebang...jusco yg besar tu pun x gi...baru tahu kat Melaka sentral...smpai Melaka cuma gi dataran pahlawan dan mahkota paradeje...

makan lak...smpai, makan kat black cnyon...dinner beli kat kedai bawah...ingtkan nak makan ikan bakar kat umbai...tp takut sesat...jadik x gilah...malam, lps makan tgk tv jap...lps tu membuta...perancangan nak jenjalan kat jonker walk ke, naik river cruise ke...tp idoklah...kaki dah penat....

itujelah percutian kononye mengidm...ada satu tmpat lagi...x taulah dapat gi ke x, nak ke camern higlnd...nak makan scone...