SaYaNg KaMu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik....klik....

Wednesday

8 bulan 3 minggu

Assalammualaikum, lama blog tdk berupdate...now dah nak masuk 9 bulan, mcm2 perkara yang berlaku, checkup 34 minggu hinggalah jumpa dr pakar untuk final untuk normal atau czer...
 
 
Checkup kat KKIA Tebrau di awal usia kandungan 34 minggu, doc dh scan yang kandungan aku breech...o risau rasanye...uri, air ketuban dan bby berada dalam keadaan baik...cuma tulah kepala bby di atas....so doc pun decide utk scan lagi sekali 2 minggu lagi masa kandungan  36 minggu...dan cadangan doc sekiranya kepala baby tidak trun, doc akan tulis surat ke pakar utk pusing...mak ai, apa benda tu...kenelah search kat internet, tgk kat youtube, mak air mengerikan rasanye, trus mcam x nak wat...
dan pada yang sama gak ingtkan mesin scan kat KKIA dah dibetulkan, dan berharap dapat lihat jantina anak...sekali non berharap...mesin tetap berline2...frust aku dan hubby...
 
 
 
minggu dpannye kandungan 35 minggu, checkup lagi, tp ngan nurse jelah, berat badan naik yer 1 kilo lbh, x pasal2 seminggu 3 kali kene wat bp dan check air kencing...okjelah, nak wat camnakan...masa cek perut nurse pun cakap bby still x trun dan mcm susah turun, Rahim awak sempit, kl czer pun sama je jagaannye...kene jaga betul2...oklah...bnyk jugak nurse tu beri perangsang kat aku...
 
 
 
so masa kandungan nak masuk 36 minggu, aku decide stop checkup di KKIA, aku nk daftar bersalin di Hospital Penawar Pandan, sangt dekat ngan umah aku, tp lagi dekat ngan hospiral kerajaan yang terletak belakang umah je Hospital Sultan Ismail (HSI), tp pilihan my hubby nak bersalin di swasta sbb x mau isterinye sakit bersalin padahal bersalin kat mana pn sakit...lagi satu, kl blh nk doc wanitakan...dan yg paling penting x mo jadik bahan uji kaji doc dan nurse2 pelatih...aku ok je, lagi bestkan...
 
 
 
so, aku dan hubby gi  pada 28 April lps waktu kerja...di hospital penawar pandan, kenelah checkup dulukan, doc Tanya ni anak no berapa dah berapa lama kawin, dah doc tu happy sbb aku ckp hampr 8 tahun kawin baru aku pregnen tanpa mkn sebrang ubt, IVF dan lain- lain... ok lps tu doc scan nk tgk kedudukan bby camnakan...sekali scan, bby kepalanya masih di atas...so x do cadagan lain mmg suh czer...dan yg paling x best kat penawar pandan ni x de utk czer, normal ada dan kandungan x de masalah....alahi...terpaksalah ke penawar pasir gudang yang mengambil masa 20-30 minit dr umah aku, kl aku dh terkeluar tandake, dia suh naik ambulans dari pandanje...yelah doc...dan yang paling best masa scan bby tunjukkan muka, alahi terharu giler tgk bby bambamnye dan berat 3.1kg, doc ckp 75% its girl...agaknye dekat 40 minit aku kat dalam, nasib baik x ramaikan, tinggal sorangje lagi ibu mengandung tunggu aku...doc refer kes aku di penawar pasir gudang dgan dr. Habsah keeskkan harinya...ambillah cuti sekerat ari, lps solat zohor kiteorang bertolak dari opis ke hospital...
 
 
 
so 29hb di hospital penawar pasir gudang, sampai lom kul 2ptg lagi..tgk gelapje...waktu rehatkan, nasib baik blh duk kat dalam tu...blhlh join nurse2 ni tido sekali...tp japje dah nak kul 2 kan...dia bukak je lampu, terpegun gak aku...deco English konsep ok...patutlah mahal bayar...jakunjap...mmg selesa, tp time tu, doc ada kes lak...lambatlah tunggu doc, siap bagi kopun minum air jus kat kafe bawah...x pelah dik, malas akk nak trun, jumpa doc dulu baru lega sikit ati ni... kul 3.30 baru doc masuk...aku orang no.2, nasib baik yang first tu x lama sngt...turn aku masuk...friendly giler doc ni...pun sama mcm doc smlam, ucapkan tahniah..terharu...dia ckp kl orang lain x smpai 2 tahun dah serah diri kt doc...aku senyumje...aku reda dan pasrah kl bukan rezeki aku...so scan lagi, still sama kepala bby kat atas...dan bby x tunjuk pun muka dia...sujudje, nmpak tulang belakang, peha, tangan dan bby berat 2.9+ pulak...dan kali ini, bby tunjuk begenye, cnfrm girl...lagi sekali, doc beri penerangan dan memilih tarikh utk bersalin czer...finally 8hb Mei 2014 (Khamis) aku kene czer...so checkup kat sini RM218, kat pandan RM65je...tertelan air liuq...
 
 
ok nanti smbnng balik...after zohor nak checkup last di Penawar Pasir Gudang...
 
 
 
 

1 comment:

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)