SaYaNg KaMu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik....klik....

Tuesday

Checkup 17 minggu

Assalammualaikum....dah masuk 4 bulan, alhamdulilah...dapat mengharungi kehamilan yang cukup indah...kenangan first bby kan...cuma bulan lps aku muntah yg agak teruk, sbb baru nak mula ambik vitamin Shaklee...ostmatrik dan vitamin c...start makanje, muntah... semuanya apa yg aku makan, aku akan muntah..lembik terus, dan mc terus, doc bagi 2 ari,khamis jumaat... tp ari jumaat mmg cuti smpena hari keputeraan sultan Johor...doktor suh aku ambik ubt pada waktu malam...so aku makan acid folic dan ostematrix pada waktu malam...aku makan vit c waktu siang...muntah jgak pada mulanya...tp x teruk sperti sblumnya....rasanya aku lom sesuai makan vitamin Shaklee...tp aku tetap teruskan pengambilan, smbil makan ubt tahan muntah...barulah rasa serasi...alhamdulilah...
 
Now sekarang dah 17 minggu, menginjak ke trimester ke 2...so pagi tadi gi checkup...aku mmg suka checkp awal pagi...so 7.30pg dah terpacak kat klinik....nasib baik dah buka...x delah menunggu kat luar...time tu dah ada 4 orang, dapatlah nombor 3001...gilah letak buku kat tempat penimbang...tunggulah aku kat sana hingga kul 8 baru nurse mula panggil. Berat warna merah sbb sama pada bln lps 76.9 kiranye x naik...aku mmg x berapa nak selera makan...tp makanlah...gilo x makan...lapo oi...lps tu, letak kat meja  tekanan darah lak...pun normal 120/80, nurse suh kencing lak...dahlah pagi tadi aku dh membuang air kecil...nasib baik dalam beg stangby air...minumlah sikit...puas meneran dapatlah sikit...jadiklah drpd x de...so result urine pun ok...cek darah pun ok...aku baru tau aku darah A... almaklumlah x pernah nak gi cek...dan hb lak 13.5...lps tu tunggu nmbor untk masuk bilik jumpa nurse...masa ni nurse tanya ada masalah pape x ...makan ok x....aku smua okje...nurse so baring cek Rahimlak...tinggi Rahim 17cm...lps tu Tanya dah minum air gula...aku ckp dah bt bulan lps, tp result x bagi lagi...so dia gi cari aku punye result...alhamdulilah normal bacaan MGTT aku seblm 4.6 lps 2 jam pose 6.9.
 
so next appment tahun dpn 7 Januari 2014, befday aku tu...ikutkan aku kene makan 4 jenis ubt....asid folic, bcomp, vitamin c dan f.fummerate...kesmuanya nurse tu lupa nak bg kat aku dan aku pun lupa nak mintak....adoihi...nasib baik ada member keje klink blh lah supply ubt kat aku, cuma fummerateje yg  xde...
 
oklh sblum skali n3 aku ni...jumaat ni aku balik kg. majlis tunang adik aku 14 Disember (sabtu). harap smuanya berjalan ngan lancar....

2 comments:

AzieFirdaus Kamarudin said...

Take care ye kak!

eMMe said...

Alhamdulillah... 17 minggu dah, jaga diri n baby dlm perut...