SaYaNg KaMu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik....klik....

Friday

Bentan & kronologi...

Assalammualaikum...normalkn kl jauh dgn familiy...mcm nilah jadiknye, x pasal2 aku kene  bentan, tu doc yang ckp...hish, x sanggup rasanye kl sakit  sekali lagi, sumpah sakit giler, menyucuk2 kat ari2 ni...ingtkan x apa2, tu yang larung je...

aku nk cite skt krnologi kenapa aku leh micrage...sbnarnye aku pun x tau knp...pagi jumaat 8hb bngun dari tido, gi shi2 sekali tgk kat seluar ada tompokan darah, bnyk gak, msa shi2 pun darah pun bnyk keluar, serius aku dah cuak, kejut hubby, kami pun runsing, nk gi hospital ke x, pikir2 punye pikir lps hubby solt subh terus decide x gi keje...tp gi Hospital Sultan Ismail, belakang taman umah aku je ni, nak gi HSA jauh sngt...

smpi sana aku dan hubby mmg x pernah check up kat hospital, gi pusat kesihatan HSI, tp kat situ x de pakar perbidanan, kene gi unit kecemasan, oh tuhan, ngilu dgr, x pernah2 aku kene masuk sini, sll antar FILje ke KECEMASAN..masa tu pagi lagi, dalam kul 8 pagi, so orang mmglah x ramai, daftar, masuk bilik 1, cek air kencing, tekanan darah, lps tu tunggu doc lak panggil, masuk bilik 2, scan kat pert masih x nmpk...doc tanya bnykke keluar darah, aku jawb blah blah blah, lps tu doc nasihatkan rehat 3 ari kat umah, nasib baik sok cuti, kl x aku dh mintak mc, tp aku tanya gak, aku nk balik kg, N9, dia ckp jauh tu, takut antibodi awak x kuat, huis camna ni, aku kene balik gak kg. dah lama giler x balik, whindu o....gi farmasi ambik ubat, dlm kul 10 pagi settle semua...

balik umah sempt gak beli makan utk lunch, lps aku makan ubat, time nk landing atas tilam, rasa nk shi2, masih berdarah shi2 aku, kali ke 2 gi, ambik ko, seketul besar keluar, mcm darah beku, aku x taulah tu fetuske, aku panggil hubby suh tgk, pert mmg x terasa sakit, tp aku dan hubby frust sngt, trus siap2 gerak balik ke N9, ye aku dan hubby reda...bukan rezeki kami, Allah lebh mengetahui...

smpi kg. aku bg tau mak, knp smpi cpt kat kg. cite kat mak, blah3...mak fhm, cuma skrang yg cnfrm aku miscrage, aku lom bgtau lagi kat mak aku....kat kg. mcm biasalah, semua keje aku buat, masak, kemas, gi kenduri lagi...smpai lah hari isnin aku balik ke JB...still masih berdarah...cuak gak....kene gi hsptlke, aku takut nak cuci o, smua orang ckp sakit...


Hari Selasa masuk keje, smua dah sibuk tanya aku, cmna ngan kondisi kandungan aku, yg bestnye aku siap beli UPT lagi, tp cnfrmlah 2 line, sbb hormon masih ada dlm badan....hehehe...semua duk ckp ngan aku suh gi hosptl cek, mana tau masih ada harapan berbunga2, so pagi tu gi klinik dlm kul 10pg, scan dan x nmpk, so doc suh aku gi hosptl....takut2 apa2 terjadikan, baik trus refer ke hosptal....


smpi ke hosptl dlm kul 12 lbh, daftar kat unit kecemasan, ambik ko tnggu smpi 4 jam lebih, rasa kejang kaki aku, serius, kl lah aku kaya mmg aku gi pakar trus, x sanggup tunggu, kat sini pun doc x leh wat apa2 masih x nmpk...so refer kat doc yg lbh pakar....masa ni doc wanita yng cek aku, pun 3 orang doc tgk scan tu, tp x nmpk apa2...nmpk sngt, aku dh kegugurankan...


kul 5 lbh aku aku kene masuk kat bilik saringan, cuak o, aku dah leh rasa, cek dari bawah ni...huish, tadah jelah, daftar, hubby kene duk luar, aik mcm nk gi serah nyawa lak...kat dlam tu adalah 3 orang doc, 2 orang jururawat yang jaga kaunter, 2 orang doc perempuan tu tanya aku, puan kenpa? aku pun jawab nk cnfrmkan kandungan saya ni ok ke x? lps tu tanya aku ada makan durian ke x, aku ckp mmg ada, aku gi Pilah mkan durian, tp 3 ulasje....x kan sbb aku makan durian...huhuhu...ada sorang doc lelaki melayu, jgnlah dia cek aku, alhamdulilah, doc perempuan melayu yng cek aku, scan, mcm biasa x nmpk...so apa lagi prosedur yang kat bawah lah, mak ai, sakit o....guna vagina speculm, ntah apa yang digodek2 kat bawah tu, lps tu guna jari lak, last sekali baru kamera, ambik ko....tp masih x leh wat keptsn, rupa2nye, diorang doc pelatih gak....kene tunggu yang pakar...


mmg rasa lama oi kat dalam tu, dh lah dekat ngan dewan bersalin kan, aku dgr bnyi baby nangis, huhuhu, sedihnye, ntah bile time aku lak...lps tu aku rasa diorang tukar shift, bagi laporan aku dgar dia cite aku punya masalah, masuk doc lelaki, pun muda lagi, dia tanya aku mcm2, tanya dh scan ke lom aku ckp smua dh, tp dia scan lagi kat pert aku, apa lah, ayik kene lumurje kat pert aku ni...dia ckp kene tunggu doc pakar gak...

tunggu punye tunggu, dah lah hp x bawak kan, smua kat hubby, nk suh hbby gi makan, sian tunggu aku x makan, aku pun x mkn gak, smpt jamah air milo dan kuih sekeping, mmg lapo...baru nk mengalamun lbh panjang, dtang lak dr akhil havy, serius suara dia mcm ust akhil, rupa pun nk sm, adik ust ke ni, tp x de lah aku nk tanya, dia pun scan, x nmpk gak, lps tu suh buat balik prosedur kat bawah, alamk, doc lelaki tu, tadahjelah, nk wat camna...malu mmg malu, tp diorang profesionalkn, dulu pun time aku jadi jururarawt cam tu gak....dh jadik biasa...dh abis prosedur smua, dia tekan pert aku kiri dan kanan, aku ckp x sakit, so dia pun beri penerangan, mmg keguguran, dh keluar abis, aku tanya x buat dnc ke, cis aku lak gi mintak kan, doc tu ckp, normal keguguran, lgpun time ni kecik lagi, baru 6 week....alhamdulilah x buat dnc....aku diberi injection kuatkan rahim...

dapat surat mc sminggu, time tunggu tu doc tu buat laporan, aku dh rasa nk pensan, almaklumlah x makan, cpt2 aku cari gula2, mmg dh x larat, gi kat kete pun aku dh muntah2, angin dh masuk dalam badan...malam tu aku leh mintak hubby belikan pece leleh...aku mkn separuhje nasi...tp fhm2 jelah sayur kat pece leleh tu, smua berangin, timun, kobis, kcang panjang, ditambh tempe dan tauhu, smua ikutkan x leh makan, tp aku larungje....


hari Rabu, b4 hubby gi keje, aku gi taman beli sarapan, x agak2 ok, aku makan mehon ayam goreng ngan sambal lebih yer cik...karipap kentang 2 biji lagi, lps tu tido, bngun dari tido, aku leh kemas umah, sapu  umah, mop, berus bilik air..huis, puas ati dapat kemas...malam lak makan roti nan bawang, malam tu jugak prt rasa x sedap...


semalam ari kamis, mmg bangun pagi tu dah rasa sakit2 kat ari2, knp ni, mmg macam ni ke, darah beku keluar mmg bnyk, sejak kene seluk tu,tp x lah satu ari smpai 5 pad aku tukar, cuma bile aku shi2 tu keluarlh darah beku tu...tp mmg smalam x tahan sngt, mcm nk putus nyawa aku tahan nafas, nak suh hubby balik sian lak...nk x nak aku tahan je, hinggalah kul 6 aku gerak ke klinik...smpi klinik aku cite lah knp skit pert, dia ckp tau x bentan, tp x sangka lah aku kene bentan....mmg sakit o...cek bp aku naik, ari ni kene cek lagi sekali ni, tgklah kl aku rajin aku gi lah, hehehe...dh makan ubat tahan sakit pun, masih menyucuk2 kat ari2 ni, kul 1 lbh aku bangun makan ubat lagi, tu pun x reda, tp naik bengkak kat muka dan mata aku, lah alahan ubatke, time aku makan first tu x lak allergik ubt ni, agaknye, aku kurang air kot, kul 3 lbh pagi tadi, smput lak datang, cpt2 aku cari ventolin, kul 5 lbh baru aku leh tido....

skrang ni kondisi aku masih sakit sikit kat ari2 ni, x taulah knp, faktor pemakanan agaknye, aku ni mmg x pndai masak, kl mak ayah aku dkt dah lama aku berpantang kat kg. huhuhu. doakan aku cpt sembuh yer...dan cpt lekat semula...





5 comments:

eMMe said...

Salam Erienz,

sedih me baca cite Erienz ni
kuat kan semangat
jgn putus asa...
Erienz, pls jaga makan... makan la masak simple2 pun tak pe... makan makanan berkhasiat, jgn slalu makan kat luar, pepaham je la makan kat gerai2 tak bagus... byk perasa2 tambahan... next try n usaha, beserta doa, moga rezeki Erienz tiba jua...

take care darling...

erienz said...

Tq dear, doakan rin sihat, insyaallah rin cuba jaga makan, mmg kene pantang betul2, skrang ni nak cari tempat urut lak, sbb kat ari2 tu masih sakit bile batuk, MIL ckp rin pnya rahim dah trn, sbb tu sakit smpai ke pinggang...

eMMe said...

aa'ah la kot kan... cari tempat urut yg betul2 n berpengalaman... sian Erienz, rase cam nak suh Erienz makan CVT.. yg me amik utk pregnant dulu....

zaidah said...

erienz jaga kesihatan bebaik...bila miscarriage memang kena pantang macam orang bersalin....tak bleh makan yang pedas2 n berbisa.....

~Siti Hajar~ said...

Br je beberapa hr xjengah masuk blog erinz, hr ni dpt perkabaran ni, Sabar byk2 yer erinz, klu ada rezeki xkemana, skrg ni erinz jaga makan tu penting, jgn main larungje, xelok, badan kita ni nk pakai lama, klu xjaga asyik sakit je kite jgk yg susah...

Apa2 pun sy doakan yg terbaik utk eirnz & keluarga...TAKE GOOD CARE ok!!!!