SaYaNg KaMu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik....klik....

Tuesday

MiMPi SiAnG HaRi...


"Abang ni, pakai tu elok-elok la sikit," kata Liza lembut sambil membetulkan pakaian Usin. Usin tersenyum memandang isterinya. "Cantik isteri abang hari ni," Usin mencubit pipi Liza lembut. "Ayah, ayah, cepat la yah, " Farah dan Adi meluru masuk ke bilik kerana dah tak sabar-sabar nak bertolak pulang ke kampung. "Yelah, yelah, ayah dah siap ni.".



Liza hanya tersenyum melihat suaminya itu melayan karenah anak-anak mereka yang comel dan manja. "Abang, dah lama kita tak balik kampung macam ni, ye?" "Iyelah, maklumlah abang ni sibuk dengan urusan perniagaan. Baru kali ni abang ada peluang untuk cuti panjang." Usin berkata kepada isterinya tercinta. Perjalanan daripada KL ke Tangkak mengambil masa lebih kurang empat jam. Farah dan Adi dah pun terlelap kat kerusi belakang. Begitu juga dengan isterinya, Liza. "Tak sabar rasanya nak tiba kat kampung," Usin berkata dalam hati.



Sedikit demi sedikit Usin menekan minyak keretanya. Semakin lama keretanya semakin laju dan Usin semakin seronok. Usin dah tak sabar untuk segera sampai ke kampungnya. Pedal minyak ditekannya lagi dan Honda Civicnya mula memecut. Usin cilok kiri, cilok kanan. Habis semua kenderaan dipotongnya. Bangga betul Usin masa tu. Terlupa dia sekejap pada anak dan isterinya yang sedang tidur.



"Eh abang, kenapa bawa laju sangat ni?" tiba-tiba Liza terjaga dari tidurnya. "Tak ada apa la sayang, rileks...cepat sikit kita sampai kampung nanti." "Sabar bang, sabar. Biar lambat tak apa.... jangan laju sangat bang, Liza takut." Liza cuba memujuk Usin supaya memperlahankan kenderaannya.



"Rileks Liza. tak ada apa-apa," Usin terus memotong bas ekspres di depannya tanpa was-was. "Haaa..kan, tengok. Tak ada apa-apa kan?" kata Usin setelah berjaya memotong bas ekspres tadi. "Sudah la tu bang." "Ha... tu ada satu lagi bas ekspres. Liza tengok abang motong dia aaa...."

 
Usin terus masuk gear 3, pedal minyak ditekannya hingga jejak ke lantai. Usin terus membelok ke kanan untuk memotong dan ....di depannya tersergam sebuah lori balak yang besar dan gagah dan..... BANG!!… "Usin....bangun Sin," sayup-sayup terdengar suara emaknya.
 
Usin membuka matanya. Dia terlihat emaknya di situ. "Mana Liza mak? Macammana dengan Liza mak? Farah, Adi....mana anak-anak saya mak? "Bertubi-tubi Usin menyoal emaknya. Usin tak dapat menahan kesedihannya lagi. Usin menangis semahu-mahunya di depan emaknya. Emaknya memandang Usin tepat-tepat. "Macamana dengan isteri Usin mak, Liza? "Usin masih terus menangis.

 
PANGGG!!… Kepala Usin yang botak itu ditampar oleh emaknya dengan tiba-tiba. Usin terdiam. Kenapa emaknya buat dia macam tu?

 
"Banyak la engkau punya isteri! Keja pun pemalas ada hati nak berbini. Tu la, tidur lagi senja-senja macam ni! Dah! Bangun pegi sembahyang!,"emaknya terus merungut sambil berlalu keluar....... dan Usin tersengih keseorangan.

 
Rasa macam nak masuk dalam tin biskut!

The Best Test Blog Award

Aku dapat award lagi dari Blog Comel...thanks kak zai...ingt kat aku lagi....he3
The Best Test Blog Award...ko sure ke kak..bagi award kat aku ni...ha3
apalah aku ni...orang dah bagi aku kena terima...bnyk songeh lak....
sayang ngan kamu kak zai...hari Jumaat nanti kite jumpa yer...


The BESTest  Blog....
ni dah jatuh riak ni...ha3...
koorang yang menilaikan....aku ni just tulis ikut suka aku je....
ko orang rasa seronak baca dah syukur alhamdulilah...
koorang kutuk aku pun aku alhamdulilah...


ANDA MESTI BERI PUJIAN KEPADA PEMBERI AWARD NI
thanks kak zai kerana memberi award The Best Blog kat aku...ko suka baca blog aku kan...sll ko suppot aku buat blog ni....walaupun x ramai yang singgah kat blog aku ni...sekurang2 nya aku ada blog sendiri...


SILA BELI AWARD KEPADA 10 BLOGER YANG LAIN
aku macam biasalah beri pada blogger yang tegar dan x tegar...jawab tau...

kak Ayu (hadifhadifah)
kak Sari Yusa
Kak Intan (puteri kura2)
kak Ezreen
Jaja
kafindo
halim
hariss (red)
cheekong sejuk
Akak yatie


ANDA MESTI MEMBERITAHU 10 BLOGGER NI
la...kena bagitau yer...kak zai x bagi tau pun suh ambik award...aku je yang x malu gi ambik....he3..yelah nanti aku suh diorang ambik award...


BAGAIMANA ANDA BOLEH DIGELAR YANG BEST N GREAT
Aku rasa blog aku biasaje...x lah semeriah blog orang lain....banyak cite2 menarik...blog aku x de iklan nuffnang...ha3....tima kacih banyak2 pada kak zai yang bagi award kat aku yer...ada lagi award bagi lagi tau...he3 x malu...






Kehilangan yang cukup besar....

Assalammualaikum...

Selamat pagi...selamat memulakan kerja dengan ceria...jangan stress2 tau....
Hari Ahad lps seorang staf dari Pusat Kecemerlangan & Pembangunan Insan meninggal dunia kerana kemalangan jalan raya...satu kehilangan besar buat KPYPJ...mendiang Pak Awi adalah orang asli yang bekerja di KPYPJ sebagai jurulatih...dan dikenali jgk sebagai profesor hutan....mmg terasa kehilangan....semalam hampir semua staf melawat mendiang di perkampungan orang asli kluang...


nilah gambar yang aku cilok dari FB Haris...
Pak Awi yang digelkar orang kuat...
sori yer ris...ambik tanpa kebenaran...


Memandangkan Pak Awi adalah orang asli...masing2 xcited nak tgk cara pengebumian mendiang...so aku x gi... x dapatlah nak menceritakan... ni pun aku dgr dari kawan2 yg gi...tp yang pasti mendiang dimandikan, dipakaikan kain putih dijahit menjdi baju dan seluar....kalau orang Islam kite cium dahi...tp bagi masyarakat orang asli ahli keluarga mencium kaki... mereka juga bekalkan makanan, dan barang2 yang pernah digunakan oleh mendiang... kalau salah...ampun dipinta....



Sunday

SeLaMaT HaRi MinGGu

Assalammualaikum...

Selamat pagi, selamat hari minggu, pagi tadi hujan....lps solat subuh....baca novel jap....boleh tido balik...sbb tgk myhub sedap je tido....elok je aku x yah buat sarapan....perut jadik kenyanglah sejuk2 ni....koorang cayake????....padahal myhub dah janji nak sarapan kat luar...tu rasa baik membongkang bersama ngan insan tersayang..ha3...


Dalam kul 10pg sarapan, makan roti canai..lps tu gi karaoeka lak....melalak dalam 2 jam....ajak myhub ke Carefourlak....tp punyalah ramai orang...maklumlah dah gaji...x jadik....ajak myhub ke giant sebb nak beli barang sejuk beku, maklumlah sejak peti ais aku ok x beli2 lagi barang...oh lupa nak bagitau, peti ais aku boleh rosak selama seminggu....tension o....kenapalh blh rosak....tp alhamdulilah...bila dah cnfrm ngan myhub nak panggil orang ....hidup lak peti ais tu....

Lepas beli barang ajak gi makan lak, seperti biasalah Nasi Ayam Penyek kat Restoran ZZ....sedap....kekenyangan aku dan myhub....mmg lapar oi....makan roti canai je....lps dah kekenyangan apa lagi baliklah...ha3...myhub keje ptg ni...




gi petronas isi minyak dulu.....bayar hutang2 kat bank barula gi Pasir Gudang...sumbangkan lagu yang sememangnye sumbang...\


alamak sampai kul 11.30 x bukak lagi....jalan2 gi tesco...





cantiknye perhiasan ni....kalau yg warna kuning tu letak kat umah aku msti cantik punya..



ok...dah puas jalan kat tesco...gi karok lak....aku suka gi sini...nama tempat DIVA...banyak lagu melayu...palayan pun melayu....dan yang pali best murah...dan bilik pun besar....




Friday

Jom Coping



Hari Jumaatlah yang paling best dahlah masa panjang....apa lagi gi shopinglah, ingtkan x nak gi ...dh kul 1 kak ina call ajak gi angsana, apa lagi ngan muka berseri2 seronklah dapat shoping, kalau x duklah opis....maklumlah aku ni bukan pandai bawak kete, kalau x dah lama aku ajak adik2 praktikal ni jalan2....huhuhu....


anak kak ina nak stokin....



salah seorang adik praktikal CAK....
sorang lagi balik umah....kalau x blh ikut....



wah carlo rino tgh wat promosi...
alahai....mahal lah beg nye...kalau aku beli....
mmg sebulan lah duit belanja  x de....



beg sling ni je dah RM250....mahalnya
maklumlah gaji aku ni kecik je....


gi tempat make up lak... ELIANTO...
saje nak cuba jenama ni lak....


kak ina sibuk memilih...lip gloss....
last2 aku gak yang terbeli, tp aku punya mmg dah hbs pun...
sll pakai jenama avon...semalam gi, blh lupalak nak beli...
x kan nak gi lagi,nk beli satu barang je yang harga x sampai RM5....

yg mana satu idaman kalbu....
sungguh cerewat kamu memilih....hahaha....


di make over...pakai blusherje...
tp x nmpklah....



aku pun sama....tp yng jenis x nmpk sngt...
kat bwah mata siap letak blink2 lagi....
kak ina ckp cantik...
lps ni kat bilik ko kena pasang lampu terng sikit...
baru nmpk blink2nye....


ala siannya tunggu mama nya tgh sibuk memilih....
makan wafer dulu yer...



pilih kak jangan x pilih....


Beg ni harga RM3 je,
 kalau kite beli lebih RM50lah....


aku punya barang RM42


first time aku cuba produk ni....




nilah barangnye....skrang nak belajar pakai blusher lak...
takut macam badut lak aku pakai...




BuDaYa Al-QuRaN

Assalammualaikum....
wah dah lama rasanye aku x update pasal majlis membudayakan Al-Quran yang diadakan setiap pagi jumaat....dan minggu pertma adalah solat sunat dan bacaan yasin...selalunya kalau ada si ain asyik nak menggedik je bergambar...bila dah x de si ain x delah aku nak gedik sorang2 yer....



sedekah al-Fatiha untuk ayah seorg staf Kolej Islam Johor...
dimana ayah beliau kembali ke Rahmatullah pagi td sbb eksiden...
tp x ingt nama staf tu...salam takziah dari KPYPJ....



bacaan dimulakan dengan diketuai 
Ust. Asri....surah aku lupa lah....maklumlah hari ni aku cuti....



kak zaidah kusyuk...



adik2 praktikal Cak dan Mariam....


ustaz memberi ceramah tentang solat....
aku ni nak ulas x pandai....tp setiap masalah tu ada caranya 
untuk mengerjakan solat, no execuse2...walau pun tanpa 
pakaian kat badan....



Pagi Yang Gelap....


Mmg best kalau waktu pagi hujan....rasa nak berselibung je....
sejuk lagi....rasa x nak bangunje....nasib baik ada rasa 
tanggungjawab nak mengerjakan suruhan Allah....
kalau x blh terlajak tido sampai matahari tegak...
boleh ponteng keje gak....ha3....

hiway Pasir Gudang,selepas Kempas dah nak sampai opis..
dah mula gelap dan hujan pun dah renyai2....


semakin lebat bila dah nak sampai Taman Tampoi...
bukan Hospital Tampoi yer....


sejuknye....aku mmg suka hujan...
tp x suka kalau terlalu sejuk kat opis....
minum sikit air dah rasa nak membuangje....adoi hai....



Tok Batin

Seorang Tok Batin di Bukit Ibam telah membeli sebuah motosikal terpakai. Seperti biasa motorsikal tersebut tidak mempunyai mud-guard, side-mirror malah plate nombor.



Suatu hari Tok Batin ingin pergi ke Pekan. Dengan semangat yang berkobar-kobar Tok Batin menunggang motor kap-chainya melalui denai yang berbengkang-bengkok. Tiba di pertengahan jalan ia telah ditahan oleh seorang anak buahnya.



'Tok, tumpang ke Pekan."



" Boleh, naik di belakang" jawab Tok Batin sambil menunjuk ke belakang. Sampai di suatu tempat, ada seorang anak buahnya lagi menahan Tok Batin.



'Tok, boleh tumpang, kite nak ke Pekan ni."



"Apa salahnye, naiklah di belakang." Motor pun sampailah ke jalan besar.



Ada kira-kira lima kilometer lagi baru sampai ke Pekan. Tok Batin pun memecut motorsikalnya dengan membawa dua orang anak buahnya di belakang. Hembusan angin yang meniup tiga biji kepala tanpa topi keledar itu membuat perjalanan mereka sangat mengasyikkan. Tiba di kilometer dua, sekatan jalanraya sedang diadakan.



Seorang polis trafik menghulur tangan menahan mereka. Tok Batin dengan muka selamba memecut motornya dengan bertambah laju melepasi sekatan tersebut. Melihat beberapa kesalahan yang dilakukan oleh Tok Batin, polis trafik terus mengejar beliau.



Ia dapat memintas Tok Batin. Tok Batin dengan serta merta memberek motorsikalnya.



"Oi ape ni, nak bunuh kite ke. Berhenti depan kite macam ni. Tenguk belakang kite ade due orang anak buah kite. Kamu takpe le pakai topi keras, yang kite ni kepale togel, kalau jatuh tak ke kite mati." Marah Tok Batin.



"Pak Cik, kenapa bila saya tahan Pak Cik tak berhenti tadi."



"Oi, tak ade otak ke, belakang motor kite dah penuh due, tak boleh tumpang lagi..."



Thursday

Haram Nikah Gadis 1 Kampung......HARAM TAU!!!!!

JAKIM telah mengeluarkan fatwa baru. 
Setelah diadakan perbincangan dan diskusi di antara para pemimpin, 
JAKIM dan ahli ulama' memberikan fatwa pada tanggal 3 February tahun 2006: 

"HARAM HUKUMNYA BAGI SEORANG MUSLIM LAKI-LAKI UNTUK MENIKAH DENGAN GADIS SATU KAMPUNG" 

Fatwa JAKIM ini telah menimbulkan perdebatan dan bantahan yang sangat sengit antara yang pro dan kontra. Bahkan banyak pihak yang menyatakan bahawa JAKIM telah mengambil keputusan yang tidak munasabah dan terburu-buru. Wartawan Berita Harian telah meminta pegawai kanan JAKIM untuk memberi ulasan yang mendalam sebab sebab JAKIM mengeluarkan fatwa sedemikian. Inilah isi wawancara tersebut: 

Wartawan: Bagaimana JAKIM boleh mengeluarkan fatwa haram untuk menikahi gadis satu kampung? 

Pegawai Kanan: Bagaimana tidak haram, sedangkan menikahi empat orang wanita sahaja sudah berat, apalagi kalau menikahi 'satu kampung'...!!! Kau dah 'sasau apo haaa'?!



Wednesday

MENGAPA OH MENGAPA??

Mengapa seseorang Yahudi dibolehkan

menyimpan janggut untuk mengamalkan

kepercayaannya...
 

 
...tetapi bila seorang Muslim berbuat demikian,

dia dianggap ekstrim dan pengganas?




 

Mengapa seseorang rahib boleh meliputi

keseluruhan tubuhnya kerana memperhambakan

diri kepada Tuhannya...


 
...tetapi bila seseorang Muslimah melakukan

begitu, dia ditekan?



 

Mengapa bila wanita barat menjadi surirumah,

dia dihormati kerana dikatakan berkorban untuk

keluarganya...

 

...tetapi bila wanita Islam berbuat begitu,

mereka kata, "dia mesti dibebaskan!"




 

Mengapa mana-mana gadis boleh ke universiti

dengan berpakaian mengikut kesukaannya kerana

punyai hak dan kebebasan...

 
...tetapi bila seseorang wanita Muslim memakai

hijab, dia tidak boleh menjejakkan kakinya

ke universiti?




 
Mengapa bila seseorang kanak-kanak meminati sesuatu

bidang, dia dikatakan punyai bakat...


 
...tetapi bila seseorang kanak-kanak meminati

Islam, dia dikatakan tak berguna?

 
 

 

Mengapa bila seseorang Kristian atau Yahudi

membunuh, agamanya tidak dikaitkan... tetapi

baru sahaja seseorang Muslim didakwa melakukan

jenayah, nama Islam turut diadili!



 

Mengapa bila seseorang berkorban diri untuk

melihat orang lain hidup, dia amat disanjungi...


 
...tetapi bila seseorang warga Palestin

melakukannya untuk menyelamatkan diri,

keluarga, rumahtangga dan masjidnya,

dia dikenali sebagai seorang pengganas?



 

Mengapa bila seseorang memandu kereta mewah

dengan cara bahaya, keretanya tidak pernah

dipertikaikan...

 
...tetapi bila seseorang Muslim melakukan

kesalahan, orang kata ia adalah kerana agama

Islamnya!





 
Mengapa kita terlalu percaya kepada akhbar...

 
...tetapi selalu persoalkan apa yang terkandung

di dalam Al-Quranul Karim?

 



 
Sampaikan...

jika berasakan ia baik untuk sahabat anda!

Apit nak ikut.....

Di sebuah Rumah Setinggan, tinggallah sebuah keluarga dengan seorang anak lelaki, si Apit.







Pada suatu malam, si Papa nak menunaikan tanggungjawap kepada siMama. "sayang, abang nak lagi, yang". "Ya bang... tengok dulu si Apit, dah tidur ke belum?"






Mendapat lampu hijau, si Papa terus teriak. "Pit... dah tidur ka kau pit?." "belum Papa... tengah baca buku." "Sudah...esok saja, dah malam ni, tidur!!!!" Kira kira 10 minit lagi, si Papa teriak lagi. "Pit.... dah tidur kau Pit? "Belum...." Si Papa marah dan memukul si Apit. "Disuruh tidur....tidurlah!!!" sehingga kening si Apit benjol.






Esoknya di sekolah si Apit ditanya oleh gurunya, tentang benjol dikeningnya. Berceritalah si Apit dari awal sampai dia dipukul papanya. Lalu gurunya pun mengajar si Apit "Malam nanti... kalau ditanya lagi, kamu diam saja....ya." "Ya....cikgu". jawab si Apit.






Malam tu, dia terdengar Papanya bersembang dengan Mamanya. "Sayang, abang nak lagi." "Ya bang.....tengok dulu si Apit, dah tidur ka belum" "Pit.....dah tidur kau Pit? Si Apit teringat pesanan gurunya, maka dia diam saja, daripada kena benjol lagi, dia pura-pura tidur. "Apit....dah tidur kau Pit?" ulang Papanya.






Apit tetap diam. Kerana tidak ada jawapan, maka Papanya terus mematikan lampu.. jadilah gelap gelita Si Apit ketakutan setengah mati, tapi daripada benjol, dia menahan ketakutannya. Terjadilah 'pertarungan' antara Papa dan Mama yang tidak diketahui oleh si Apit. Tak lama kemudian dia dengar suara Papanya. "Yang...abang nak keluar ni", "Ya...bang kita keluar sama-sama", Apit dengar suara Mamanya menjawab.






Dengan segera si Apit bangkit dan berteriak kuat;






"Apit nak ikutt...Apit nak ikuttt"






Esoknya....APIT BENJOL LAGI DAAA......
 
 
 

Tuesday

Lepaskan lelah...


Wah....poneklah aik jalan....
dah lah aku bertumit tinggi 2 inci....
longuh  betis kakiku...ontah knp hari ni aku 
jalan nak betumit bagai...kan dah loteh kakinye....
sah lepas ni aku x nak pakai kasut bertumit bila
 jalan2 kat shoping komplkes ni...



ajak myhub singgh minum....apa nama tempat ni yer....ARENA ke?
ntahlah....see...penuh barang atas meje....
 semua makanan yer...kecuali plastik watson....
barang prvite wanita....ha3....



aku gak yang kena beli....nak suh laki aku....
10 mint lom tentu buat kptusan nak minum apa...


peace....tgk tulisan kat blkng tu...
NISAN.....huhhhh....dalam kepala otak aku ni....
BATU NISAN...



kejap je siap, belasah je aku oder ntah apa2...


air apa ntah, ada strabery longan...



akhirnya dapat gak aku makan sushi...
dah lama aku nak rasa...tp myhub x suka...
tp rasanye....serius rasa loyer tekak aku...
x leh nak masuk sangt....lps ni aku x beli lah...



gambar tuan blog mestilah ada...



tghari makan big apple je....



myhub berusaha untuk hbskan.....